Platant arkitekter I urban 13, udvikling af området under bispeengbuen
15274
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15274,bridge-core-2.5.9,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Urban 13

År: 2018 – 2019
Kunde: Urban 13
Rolle: Totalrådgiver

I 2014 begyndte vi en udvikling af området under med projektet Bispeengbuen – et udendørs kulturhus. En af de lokale aktører, Carpark Festival var med fra starten. I 2018 vandt de retten til at bruge arealet i en periode på fem år med konceptet Urban 13.

 

“URBAN 13 er et projekt udvalgt af København og Frederiksberg Kommune, der skal forvandle området under Bispeengbuen til et kulturelt og kreativt byrum. Fra sommeren 2019, vil projektet byde på iværksætteri i form af spisested, detailhandlere, digitale start-ups, håndværkere, kunst- og kulturskabere, byudviklere, sociale projekter og Garagen, der skal fungere som koncertsted, biograf, teater, markedsplads og medborgerhus.”

 

Platant har været totalrådgiver på projektet. I tæt samarbejde med de unge ildsjæle og kulturmagere har vi udviklet konceptet og designet rammerne for deres drømme. Fokus har været på at indrette rummet under broen på en måde, som skaber tryghed og klare afgrænsede rum mellem bygningerne, som kan bruges fleksibelt. Med en stram økonomi har vi fokuseret på at skabe solide rammer, som Urban 13 og de kommende brugere af stedet selv kan bygge videre på. Med enkelte gennemgående detaljer sikrer vi en sammenhæng i designet, som gør, at bygningerne spiller sammen og giver plads til, at den enkelte bruger (værkstedsejer, koncertarrangør, cafeejer) kan sætte sit eget præg.

 

Der er etableret to større bygninger; en ottekantet multisal (Garagen) og en kontor/cafe bygning. Den røde bygning Garagen er en stålkonstruktion beklædt med sandwichpaneler. Da projektet er midlertidigt, er bygningen designet til at kunne blive taget fra hinanden og opført på ny et andet sted. Bygningen er et stort rum med højt til loftet. Indenfor langs siderne er der placeret fire containere, hvori der er indrettet bar, garderobe, køkken og backstage lokale. Bygningen er som en blackbox og bruges bl.a. til koncerter, filmvisninger, fester, receptioner og workshops. Den ene facade modsat scenen kan åbnes, så indendørs og det udendørs område smelter sammen. Kontor/cafe bygningen er aflang og placeret lidt tilbagetrukket fra Nordre Fasanvej. Bygningen består af to dele, som er bundet sammen af en lysende hat. Den ene del indeholder et kontorfællesskab med cirka 20 arbejdspladser. Konstruktionen består af to containere, hvorimellem der er udspændt en trækonstruktion. Mod Nordre Fasanvej er der store glaspartier, så forbipasserende kan se, hvad der foregår. Den anden del er en container, som er forberedt til en cafe, der åbner i efteråret 2020. Mellem de to dele er der en port, som fungerer som indgang til området. Bygningen er placeret på tværs af arealet for at skabe en klar indgang til området og for at skærme mod den støj, der kommer fra trafikken på Nordre Fasanvej.

 

Urban 13 bygger selv videre på området, og der popper løbende nye funktioner op. I 2020 er der bl.a. etableret boldbaner i området. I starten af 2021 åbner en diner.

 

Projektet er støttet af Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Frederiksberg Fonden.