Bispeengbuen – et udendørs kulturhus

År: 2014 – 2018
Kunde: Frederiksberg Kommune
Rolle: Totalrådgiver, proceskonsulent

Platant har for Frederiksberg Kommune udarbejdet en strategi for udviklingen af et område under Bispeengbuen. Strategien indebærer opbygningen og en løbende udvikling af et udendørs kulturhus, som gør den tidligere parkeringsplads attraktiv at bruge for byens kulturmagere og et lokalt sted for områdets borgere, som bruger stedets faciliteter til hverdag. Projektet har til formål at skabe mere byliv under ‘buen’ og afprøve nye midlertidige faciliterer, som kan pege mod en fremtidig permanent udvikling af stedet.

 

Inddragelse

Lokale aktører har været særligt inviteret til at tage del i opbygningen af kulturhuset og det udendørs kulturhus er derved blevet etableret i samarbejde mellem professionelle og frivillige. En entreprenør har bygget konstruktionen til en scene, og en lokal pigeklub har designet scenegulvet. Lokale folkeskoleelever har udsmykket søjler. Københavns Teknisk Skole har bygget tribuner. Denne form for inddragelse i byggefasen, har skabt ejerskab, stolthed og interesse for projektet og dets løbende udvikling blandt lokale.

 

Faciliteter

Faciliteterne er valgt ud fra brugernes ønsker og et “noget for noget” princip. F.eks. har en lokal ciderklub fået lov at bruge en container til at producere cider i. Til gengæld afholder de en række arrangementer, hvor de inviterer lokale til at lære at lave cider. Efter samme princip er boldbanen bygget som en hockeybane med runde hjørner fordi en lokal floorball klub manglede en bane og gerne ville undervise lokale unge i floorball.

 

Løbende fysisk og kulturel udvikling

Som en del af strategien udvikles kulturhuset løbende både fysisk og på netværksniveau. I 2015 og 2016 vælges et tema, hvortil der var afsat penge til at etablere nye faciliteter. Første år var det SCENE. Temaet gav mulighed for at invitere lokale og regionale aktører til at indtage kulturhuset. Det førte til samarbejder med DR Dokumania, STÅHEJ, CARPARK, CPH WORLD, STRØM, SPIL DANSK, DANSEKAPELLET og en række lokale aktører. I 2016 var temaet MAD, og der blev etableret et udendørs køkken. Det nye tema udvider stedets netværk med en række forskellige aktører indenfor madbranchen. Samarbejder trækker flere ressourcer til projektet og skaber værdi som kommer lokalmiljøet til gavn.

 

Arkitektur

Med den arkitektoniske udvikling af stedet har vi haft fokus på stedets skala, og hvordan der kan skabes rum, som kroppen kan relatere til. Med et relativt lille budget blev udfordringen at finde robuste materialer og arbejde med formgivning, der fik byggeriet til at se ud af noget i det store rum. Der blev skabt en multifunktionel inddeling af rummet, asfaltbelægning skaber sammenhæng mellem faciliteterne, den gule farve på trænings/scene stativ, gelænder og containerne får arkitekturen til at fremstå skarp og sammenhængende. Belysningen bruges til at være rum- og stemningsskabende.