Projekt

HØRGÅRDEN NÆRGENBRUGSSTATION, ETAPE 2

Hørgården Nærgenbrugsstation har fået en ny funktion i Urbanplanen. Den er blevet et samlingssted for borgerne, hvor der er fokus på genbrug, delekultur, reparation og samvær. Og så er den bygget af genbrugssten i samarbejde med borgerne.

Med fokus på genanvendelse af materialer, bæredygtige løsninger og inddragelse af lokalmiljøet har Platant været Københavns Kommunes totalrådgiver på genopførelsen af Hørgården Nærgenbrugsstation.

Mindre hegn – mere ejerskab

Dele af den nyopførte nærgenbrugsstation brændte i 2012, hvorefter Platant på vegne af boligorganisationen 3B og Københavns Kommune igangsatte en proces, hvor lokale unge var med til at rive hegnet ned og gøre nærgenbrugsstationen til et samlingspunkt i lokalmiljøet. Læs mere om den fase af projektet her.

Genbrugsmaterialer

Nu er nærgenbrugsstationen blevet genopført i en ny form. De to nye bygninger er muret af genbrugsmursten, de har grønt tag og vandopsamling. De huser byttehylder, værksted og plads til affaldssortering. I samarbejde med Amager Ungdomsskole og kunstner Camilla Nørgård er der blevet lavet et grønt byrum og et kunstværk  af et byrumsmøbel, som er bygget af natursten. Stenene er fra kendte steder i København, så Hørgården nu har fået en stenbænk fra Rådhuspladsen, et ryglæn fra Børsen, en fodskammel fra Ryparken og mere til.

En ny type nærgenbrugsstation

Siden 2012 har Platant arbejdet sammen med Københavns Kommune om at udvikle en ny type nærgenbrugsstation. Hørgården Nærgenbrugsstation er et eksempel på, hvordan nærgenbrugsstationer bliver mere end bare et sted, hvor man kan komme af med sit affald. Det er et sted der er bygget af genbrugsmaterialer, hvor man kan lære om genbrug på nye måder, reparere frem for at smide ud, møde sine naboer til arrangementer og være frivillig i cykelværkstedet eller passe haven. På nærgenbrugsstationen er der ansat lokale unge til at hjælpe med driften, og en lokal borger til at stå for arrangementer.

 

Bygherre:
Københavns Kommune

Entreprenør:

Holst & Lundgren

Ingeniør:

AB Clausen

Kunstner: 

Camilla Nørgård

Rolle:
Totalrådgiver

År:
2015-2016